Robotcsótány indítja a robotmadarat

Egymás mozgását segíti a két kis gép.

hirdetés

csotanyrobot

A futómozgásuk mechanikáját tudósok csoportjai már évek óta próbálják rekonstruálni különböző robotokkal. A kaliforniai Berkeley Egyetemen sikerült lemodellezniük járásmódjukat és megalkották az eddigi lábakon leggyorsabban futó robotot.

robotcsotany2

Az X2-VelociRoACH névre keresztelt robot csótány mindösszesen 54 grammot nyom, 10,4 cm hosszú és 17,6 km/órás sebességgel képes futni. Ez gyakorlatilag felér egy amerikai csótány (Periplaneta americana) sebességével, ami testhosszának 50x-esét képes lefutni másodpercenként, míg az X2-VelociRoACH saját hosszának 47x-esét teszi meg ugyanannyi idő alatt.

hirdetés

Megalkotásánál a legfontosabb szempont volt a gyorsaság. Az élővilágban két különböző mód van arra, hogy nagy tempót érjenek el a két lábon járó élőlények. Az egyik lehetőség a lépések hosszának megnyújtásában rejlik, míg a másik esetben a lépések számának növelésével lehet nagyobb tempót elérni. Ennél a gépnél is az utóbbi módszert használták a tudósok, mert a kis járgánynak fix hosszúságúak a lábai. A tesztelés során elérték azt a legnagyobb lépésszámot, aminél már nem képes többre a szerkezet, mert nemes egyszerűséggel szétesik, ha jobban pörgetik. Az első tesztek során párszor darabjaira is hullott  a masina míg elérték a bűvös 17 kilométer/órás sebességet.

Az X2-VelociRoACH maximális lépésszáma 45/másodperc (45 Hz). Sok építőelem anyaga nem bírta a tempót, így kicserélték könnyebb és erősebb szén-, és üvegszálas anyagokra, bizonyos részeken pedig a 3D nyomtatás során használt műanyagot használták. 

robotcsotanyRobotcsótány egy korábbi, lassabb verzióját kombinálták egy repülni képes másik robottal, így egy egymást kisegítő párost hoztak létre. A repülő robotnak (H2Bird) a felszálláshoz szüksége van az 1.3 m/másodperces sebesség elérésére és egy 35-40 fokos dőlési szögben álló kilövőállásra.

robotcsotany

hirdetés

Ezt a VelociRoACH hátára szerelt állványon biztosítani is tudják. Csótányunk felgyorsul, a H2Bird elkezd csapkodni a szárnyaival, majd a kellő sebesség elérése után távirányítással lecsatolják az emelvényről és elrepül a madarunk. A szárnycsapkodás során stabilizálja a VelociRoACH mozgását, így kisebb eséllyel fordul elő baleset és kevesebb energiát használnak fel a mozgáshoz is. 

A gyakorlati haszna a szerkezeteknek még nem teljesen világos számunka, mindenesetre meglehetősen érdekes nézni a kis gépek mozgását. A robotikában nem lehet megállítani a fejlődést.

hirdetés

Forrás:spectrum.ieee.org

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 6230 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!