Kerüld el a hátfájást!

Hiába edzel az egészségért, néha épp a tréningen végzett mozdulatok azok, amiktől nem csak a fejed fájhat...

hirdetés

 mondja Stuart McGill, Ph.D., a Waterloo Egyetem gerinc-biomechanikával foglalkozó professzora, az Ultimate Back Fitness and Performance szerzője. A díványhuszároknak nincs ilyen problémájuk, csak azoknak, akik sokat ülnek napközben és edzeni is járnak.

Bármilyen súlyt – könnyűt vagy nehezet – emelsz, a gerinced csigolyái összenyomódnak a teher alatt, mondja McGill. Ez nem lenne probléma, ha előtt nem ültél volnál órákon át. Pedig valószínűleg ezt tetted az autóban, az íróasztalnál, az étteremben… Ha hosszú időn át meghajlított állapotban van a gerinc, majd olyan terhelés éri mint a felhúzás, kettlebell swing, válltól nyomás közben, máris kitetted a bajnak.

A csigolyák közti rostos porckorong kollagén gyűrűkből épül fel egy kocsonyás maggal a közepén. Terhelés hatására a porckorongok összenyomódnak. Szerencsés esetben a terhelés egyenletes, de általában egyoldalú tartós igénybevétel miatt a csigolyák kimozdulhatnak eredeti természetes helyzetükből. Ha nem képesek visszaállni az eredeti pozíciójukba, akkor elindulhat az öregedés folyamata és a középen található mag, mint beleharapáskor a hamburgerben lévő túl sok mustár előjön (kiboltosul). A rostos gyűrűk ugyanis egy idő után rugalmatlanná válva kiszakadnak, és így alakul ki a sérv. Ennek mértéke változó, akár vissza is húzódhat tehermentesítés hatására.

Ha nem a gerinc instabillá válik, az izmok próbálják stabilizálni, kóros görcsös csomókat okozva. A kisízületekben elindul a leépülés folyamata, kopás, meszesedés formájában. S olyan fájdalmaid is lehetnek, hogy a cipőfűzés is gondot okoz.

Természetesen nem az edzés abbahagyása a megoldás, de most már tudod: „A fittség még nem egyenlő a hátfájdalom elleni védelemmel, inkább a mód, ahogyan fitté válsz, az menthet meg tőle,” mondja McGill.

/Folytatjuk!/

 

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 3505 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!