A két perces edzés is csodákat tehet

Jobban fogyaszt, mint másfél óra futás.

hirdetés

Úgy hangzik, mint a lusta ember legszebb álma, két és fél perc edzés annyit érhet bizonyos körülmények között, mint 90 perc futás.

A legújabb kutatások szerint a rövid, intenzív erőkifejtés hatásosabb a szívproblémák ellen, mint a hosszabb, de nem annyira megerőltető edzés. Stuart Gray akadémikus kísérletében 18 és 35 év közötti férfiak vettek részt – az egyik csoport végezte az intenzív sprinteket szobabicikliken, míg a másik csoport sétált fél órát egy futópadon.

spinning

hirdetés

A bicikliző csapat 30 másodpercig maximális erőbedobással tekert, majd 4 percet pihent és ezt ismételte négyszer. A másik csapat aránylag gyors sétatempóban teljesítette a kiszabott időt. A következő nap egy jó zsíros reggeli következett kenyérrel, sajttal és majonézzel. Ez után a vért vettek tőlük és azt vizsgálták, hogy milyen ütemben esik a zsír szintje a vérben – mivel az evés után az erekben pangó zsír vezethet azokhoz a folyamatokhoz, amik érelzáródást és más szívpanaszokat okozhatnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a sétálóknak 11%-al volt alacsonyabb a zsír szintje a mozgást mellőzőknél, míg a biciklin sprintelőknek 33%-al – ami körülbelül 90 perc futástól lett volna elvárható eredmény.

Dr. Gray, az Aberdeen Egyetem kutatója úgy véli, hogy talán ezek a rövid, intenzív erőkifejtések arra ösztökélik a májat, hogy több zsírt válasszon ki a vérből, mielőtt azt eltárolná vagy elégetné.  Ezek az új ismeretek természetesen nem teszik idejétmúlttá a hosszabb ideig tartó, nem olyan magas intenzitású mozgást, ellenben segítetnek az időhiányosoknak is tenni a szív egészségéért.

hirdetés

Forrás: Daily Mail

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 19267 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!