Terhességmegszakítás férfi szemmel

Tényleg csak női kérdés? A szakemberek most a véleményedre kíváncsiak!

hirdetés

Az utóbbi években hazánkban is egyre gyakoribbá válik az apák jelenléte a szülésfelkészítőcsoportokban és a szülőszobákban, mind kevésbé lepődünk meg egy babakocsit tologató apukán a játszótéren, vagy ha arról hallunk, hogy az apa van Gyes-en kisgyerekével. Egyre többet és nyíltabbanbeszélünk az apaszereppel járó feladatokról és nehézségekről – de mi a helyzet a meg nem születettgyerekek apáival?

A művi abortusz olyan esemény, amelyet hajlamosak vagyunk inkább a nők nézőpontjából vizsgálni, akár a döntés oka, akár annak következménye a kérdés, pedig minden egyes terhességmegszakítás (épp úgy, ahogy a várandósság létrejötte) érint egy férfit is. Mivel női témaként kezeljük, keveset is tudunk a művi abortuszról az érintett férfiak olvasatában. Ha a médiában ez a nézőpont egyáltalán előkerül, az általában olyan férfiak beszámolói révén történik, akik utólag értesültek róla, hogy apák lehettek volna, miközben ez a (valóban nehezen feldolgozható) helyzet szerencsére ritkán és kevesekkel fordul elő.

terhessegmegszakitas 01Az esetek döntő többségében a párok együtt döntenek a nem várt váradósság vállalásáról vagy megszakításáról, ebben a férfiak szerepe és véleményük súlya elsősorban a kapcsolat jellemzőinek függvénye. A vizsgálati adatok szerint minél hosszabb ideje áll fenn egy párkapcsolat, annál valószínűbb, hogy a férfi partner tud a terhességről (szemben például az alkalmi kapcsolatban történt fogantatással), a nő kikéri a véleményét annak megtartására vonatkozóan, és közös, mindkettejük számára elfogadható döntést hoznak.

terhessegmegszakitas 03Persze vannak olyan helyzetek, amikor a nő dönt a várandósság megszakítása mellett, miközben a férfi örülne a gyermekáldásnak, vagy épp fordítva: a nő nem szeretne (több) gyereket, de a férfi presszionálja a terhesség megtartását, és az is előfordul, hogy a férfi egyáltalán nem vesz részt a döntésben.

Sajnálatos módon nagyon keveset tudunk arról, hogy mit élnek át a férfiak ezekben a helyzetekben, mint ahogy arra vonatkozóan is kevés adatunk van, hogy milyen gyakorisággal kísérik negatív reakciók az apaság elvesztését. A terhesség megszakítása után a férfiaknál jelentkezhet (akár a felszabadultság, megkönnyebbültség érzése mellett) bűntudat, lelkiismeretfurdalás, szégyen, harag, feszültség, lehangoltság, esetleg alvásproblémák, még akkor is, ha az abortusz választását jó (vagy szükséges rossz) döntésnek tekinti. Hogy ez valójában hány férfinél és milyen időtartamban fordul elő, még megbecsülni is nehezen tudjuk, aminek következtében az érintettek magukra is maradnak ezekkel a problémákkal.

Bár a hazai szabályok erre lehetőséget adnak, az érintett férfiaknak csak kis része az, aki részt vesz a terhesség megszakítás előtti tanácsadáson, holott jelenlétük ebben a helyzetben, csakúgy, mint az abortusz elvégzésekor (közvetlenül a műtét előtt és után) érzelmileg (is) rendkívül fontos a nőkszámára. A partnerüket nem támogató férfiak mellett a nők gyakorta halogatják az abortuszra vonatkozó döntést, ami a beavatkozás elvégzésének késedelmével, és így nagyobb egészségügyi kockázatokkal is jár.

Amint az a fentiekből is látható, a művi abortusznak a férfiakra gyakorolt hatásairól ismereteinkvégesek, amit tudunk, az inkább az, hogyan hat a nőkre a férfiak részvétele és felelősségvállalása (vagy épp annak hiánya) a döntésben és terhességmegszakítás folyamatában. Feltételezhetjük, hogy egy nő és egy férfi nem ugyanolyan módon éli meg ezt az élethelyzetet, a döntést, vagy annak a következményeit, ahogy azt is, hogy a férfiaknak is vannak saját igényeik és szükségleteik e téma kapcsán – ezekről azonban vajmi keveset tudunk. Jelenleg zajlik egy kutatás, amelyben a férfiak véleményére és tapasztalataira vagyunk kíváncsiak a gyermekvállalás és a művi abortusz kapcsán. Ha (anonim módon) megosztja velünk, mit gondolezekről a kérdésekről, sokat segít abban, hogy jobban megismerjük és megértsük a férfiak szerepét, esetleges nehézségeit, problémáit és vélekedését e témát illetően.

A kérdőív linkje: Vélekedések a művi abortuszról férfiak körében 

 

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 2805 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!