A robot kőműves

Hadrianus, teljesen önműködően építi fel a házat.

hirdetés

Az ausztrál Fastbrick Robotics Hadrian 105 nevű gépe óránként 225 darab téglát képes lerakni. Egy ember fél nap alatt tenné meg ugyanezt, és 105 csak a kezdet, mert a cég soron következő masinája, a fejlesztés alatt álló Hadrian X állítólag sokkal gyorsabb lesz: ezer tégla/óra sebességre kalibrálják.

Handrian 02

hirdetés

A nevét Hadrianus római császárról kapta, aki az angliai területek védelmére falat építettet, hogy a barbárok északról ne tudjanak betörni.  A római hadsereg nyolc év alatt építette meg a falat. A fal 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles, egyik tengerparttól a másikig húzódik.

A robot nem bajlódik malterkeveréssel. A téglákat egy különleges ragasztóval keni meg és tapasztja össze, ezért első pillantásra úgy tűnik, mintha szárazon rakná a falat.

A robot karja 30 méter hosszú, hogy több emelet magasba tudjon építkezni. A téglákat szükség szerint saját maga vágja, csiszolja és egy tervrajzon előre meghatározott helyekre rakja le hajszálpontosan.

Hadrian 03A téglákat nem a robot nyomtatja, viszont mégis additív gyártógép, mert számítógépes tervezés utasításait követve, rétegről rétegre dolgozik.A 3D nyomtató sem maga állítja elő a nyomtatáshoz szükséges anyagot, így tulajdonképpen egy épület nyomtató ez a masina. Az anyag összeszedésétől az elhelyezésig minden automatizált. A téglákat szállítószalagról szedi össze, munkáját lézeres rendszer irányítja. Emberi kéz fizikai beavatkozására csak az összes tégla lerakását követően, más anyagok használata során van szükség.

A rendszer gyorsabb, olcsóbb, mint a humán munkaerő vagy más gépek, emellett biztonságos, és kevesebb a hulladék. A robotkar ráadásul bármilyen méretű téglával elboldogul.

Hadrian 01

hirdetés

A robotépítők most azt mutatták meg, hogy egy téglarakó gépük miként építi fel egy egyszerű alaprajzú ház falait két nap alatt. A Hadrian hajszálpontosan teszi le a fal elemeit a 3 dimenziós tervrajzon előre meghatározott helyekre.

hirdetés

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 11633 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!