A nitroglicerin óra

Wankel motor ihlette a precíz időmérőt.

hirdetés

A C3H5N3O9 egy rendkívül robbanásveszélyes vegyület – Glicerin-trinitrát, vagy hétköznapi néven nitroglicerin vegyjele. Ezt a sejtelmes, de találó, kémiai eredetű elnevezést választotta társulásának az a négy svájci szakember (Felix Baumgartner, Maximilian Büsser, Martin Frei és Serge Kriknoff), akik eredetileg egyáltalán nem egy új luxusmárkát kívántak létrehozni. Céljuk az volt hogy megkötések nélkül, olyan megoldásokat keressenek, amelyek korábban eszébe sem jutott az órás társadalomnak.

ZR012 about

hirdetés

wankel cycle animA forradalmi mechanikát az autóiparban találták meg. Felix Wankel zseniális találmánya, a forgótárcsás motor volt az a szerkezet, amely formájában és attól el nem választható működési elvében a ZR012 alapjait adta.

Működés elve leegyszerűsítve: egy tojásdad hengerben forgó, háromszög alakú dugattyúból áll. Ezt a dugattyút azonban körívek határolják (Reuleaux háromszög), a henger palástja valójában bonyolult geometria képlettel felírható formát (epitrochoid) követ, amelyben ráadásul a dugattyú excentrikusan, pulzáló mozgással forog.

mechanism 460Két ilyen, egymás fölött excentrikusan rögzített forgótárcsa mutatja az időt a ZR012 számlapján, az alsó a kis-, a felső tárcsa a nagymutatót helyettesítve. A „dugattyúk” sarkai mutatnak rá a „hengerfal” mentén felrajzolt óra- és percjelölésekre. A szerkezet sajátosságából adódóan az aktuális „mutató” pontosan akkor hagyja el a „számlapot”, amikor a tárcsa következő sarka eléri annak másik végpontját, így biztosítva a folyamatos időmérést. Ahogy az autóiparban, értelemszerűen itt is rendkívül kis, 0,2 mm-es hézaggal kellett megépíteni a szerkezetet.

Nitro Black Lateral LR

hirdetés

Nitro Black Back LRA különleges, mechanikus szerkezetet a felső, elforgó csapon rögzített szíjtartó fülnél elhelyezett koronával, kézzel kell felhúzni, járástartaléka 39 óra, ami a hátlapon található kijelzőn nyomon követhető, hogy mennyi van még hátra.

Ahogy említettük, a C3H5N3O9, nem a szó szoros értelmében vett óramárka, az Experiment ZR012 megvásárolható. Összesen huszonnégy darab készül a mesterműből. Az ára 110 ezer svájci frank, azaz nagyságrendileg 26,7 millió forint.  A megépítéséhez a 33 ezer frankos előleg kézhez vételét követően fogtak hozzá. Az óra vörösarany tokot kap.

Nitro Black Front 2 LR

hirdetés

ZR012 movement black

Nitro Black Profil LR

Nitro Black Front 1 LR

hirdetés

Forrás:c3h5n3o9.com

oszd meg

Értékelés:
(2 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 22682 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Óra a sötét oldalról Férfi divat »

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!