Hűségesebb a férfi egy orrspray-től

Megoldás a csalfaság ellen, nincs több félrelépés.

hirdetés

Az orron át adagolt oxitocin egy friss kutatás szerint megelőzheti a félrelépést. A „szerelemhormonként” is emlegetett anyag szerepét régóta a szerelem és a bizalom érzéséhez társítják a tudósok. Az agy hipotalamusz régiójában termelődő hormonnak nőknél a szülés indításában és a szoptatásban van szerepe, emellett erősíti a kötődést a párok tagjai, illetve a szülők és a gyermekek között.

csabitas 02A Journal of Neuroscience című szakfolyóirat novemberi számában közzétett tanulmányban a Bonni Egyetem kutatói oxitocint, illetve placebót adagoltak orron át 86 heteroszexuális, 25 éves átlagéletkorú férfinak. A párkapcsolatban lévők közül azok, akik hormont kaptak, nagyobb távolságot tartottak az ismeretlen, általuk vonzónak vélt női szakértőtől azokhoz képest, akik placebo orrspray-t használtak. Az oxitocinnak ugyanakkor nem volt ilyen hatása az egyedülállókra, valamint nem érintette a férfiak egymástól való távolságát.

csabitas 01

„Mivel az oxitocin arról ismert, hogy növeli a bizalom érzését, azt vártuk, hogy az érintettek közelebb engedik magukhoz hölgy kollégánkat, ám ennek az ellenkezője következett be” – magyarázta a kutatást vezető Rene Hurlemann. Az eredmények hozzájárulhatnak, hogy az erősebb nem tagjai hűségesek maradjanak párjukhoz.„ Korábbi, prérifarkasokon végzett állatkísérletek alapján ez a hormon kulcsfontosságú a hűséghez. Íme, az első bizonyíték arra, hogy nálunk, embereknél is így működik a dolog” – tette hozzá a kutató.

Forrás:newsee.hu

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 2741 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!